Een tastbare herinnering aan een overleden dierbare bewaren

Het verlies van een dierbare heeft een enorme impact, vooral als het overlijden onverwacht is of iemand op jonge leeftijd overlijdt. Het organiseren van de uitvaart is een emotionele opgave.

Wanneer de overledene vooraf zijn of haar wensen heeft vastgelegd, kan dit enige verlichting bieden tijdens het regelen van een uitvaart. Mensen die weten dat hun einde nadert, bijvoorbeeld door een ongeneeslijke ziekte, regelen vaak zelf al een aantal zaken. Als nabestaande biedt een wilsbeschikking houvast voor de invulling van de plechtigheid. Een waardig afscheid helpt vaak bij de rouwverwerking, maar het leven gaat vaak sneller weer door dan je zou willen, terwijl de nabestaanden nog met hun verdriet kampen.

Wat te doen met de as na een crematie?

Bij crematie zijn er meerdere mogelijkheden voor de bestemming van de as. Je kunt ervoor kiezen de as in een mooie urn mee naar huis te nemen. De urn mag thuis bewaard worden, maar kan ook geplaatst worden in een urnenmuur op een begraafplaats. Daarnaast is het mogelijk een kleine hoeveelheid as in een ashanger te bewaren, zodat je de overledene altijd bij je draagt. Een andere optie is om de as te laten uitstrooien op een speciaal strooiveld bij het crematorium. Het is niet toegestaan om de as op openbare plekken zoals in een bos of op het strand uit te strooien. Ook kan een urn begraven worden, bijvoorbeeld als de partner van de overledene begraven is terwijl de overledene zelf voor crematie koos. In Nederland kiezen steeds meer mensen voor crematie boven begrafenis, deels omdat minder mensen zich gelovig voelen.

Een prachtige ashanger als herinnering

Je kunt online mooie en voordelige ashangers vinden waarin je een beetje as van een overledene kunt bewaren. Zo kun je altijd een deel van je vader, moeder of een overleden kind bij je dragen. Een ashanger is zeer discreet; je kunt een ontwerp kiezen waarvan alleen jij weet dat er as in zit. Je draagt de hanger aan een ketting die je, indien gewenst, onder je kleding kunt dragen.

Een alternatief voor het medaillon

Een ashanger is een modern alternatief voor het traditionele medaillon, waarin vroeger vaak een foto of een haarlokje van een overledene werd bewaard. Een medaillon is meestal groter en valt daardoor meer op. Niet iedereen wil constant uitleggen waarom ze een specifieke hanger dragen. Een subtiele ashanger voorkomt vragen over de betekenis ervan.

Over Uitvaartvereniging Hardenberg e.o.

Uitvaartvereniging Hardenberg en omstreken verzorgt, in samenwerking met Integer Uitvaartzorg, uitvaarten voor haar leden. Gezamenlijk zorgen wij voor een waardig en respectvol afscheid en wij proberen daarbij om de kosten zo laag mogelijk te houden. Elk lid van de vereniging krijgt bij overlijden een vast bedrag uitgekeerd, genaamd de ledenkorting. Ook kunnen nabestaanden tegen kostprijs gebruik maken van de middelen en diensten van de vereniging. Uiteraard staan de wensen van de overledene en de nabestaanden bij de organisatie van een uitvaart altijd centraal.

Wilt u meer weten over de vereniging?

Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

(Bron: dagblad010, 29-05-2024)

Deel dit bericht

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp