Vlinderhofje

Je bent hier:

Begraafplaats De Larikshof in Hardenberg heeft een hofje aangelegd waarin kinderen kunnen worden begraven die voor de 24ste week van de zwangerschap zijn geboren en overleden, een gedenkplek voor prematuur geboren kinderen.

Het hofje is ingericht als een rust- en gedenkplek en is omzoomd met een vaste planten border met daarin vlinderstruiken. Er staat een troostboom van roestvrijstaal waarop ouders een gekleurd metalen vlindertje kunnen laten aanbrengen. Op het vlindertje worden de naam en datum gegraveerd van het kindje.

Een kindje dat na 24 weken zwangerschap overlijdt, valt onder de Wet op de Lijkbezorging en wordt als iedere overledene behandeld. Voor kinderen die voor de 24ste week worden geboren en overlijden is wettelijk niets geregeld. Ouders die hiermee te maken krijgen kunnen ervoor kiezen om dit kindje toch te laten begraven.

Ouders kunnen een vlindertje laten graveren en ophangen in de boom. Ze kunnen er ook voor kiezen om het kindje te laten begraven in een grafje langs de plantenborder. Allebei kan ook. Op het grafje mogen voorwerpen worden geplaatst om er een persoonlijke gedenkplek van te maken. Bij de boom mag dat niet.

Tarieven Vlinderhofje:

Grafje €475,- (voor 10 jaar)

Vlinder  €280,- (voor 10 jaar)

De standaard termijn is 10 jaar. Daarna wordt de vlinder weggehaald en wordt die overhandigd aan de ouders. Dat geldt ook voor de voorwerpen op een grafje. De ouders mogen de termijn ook verlengen.

Een grafje is 50x50cm en er mogen alleen kleine voorwerpen worden geplaatst zodat de achterliggende plantenborder mooi in het zicht blijft.